VAD ÄR KLIMATSMART KONSUMTION?

 

Hållbar och klimatsmart konsumtion handlar om vad och hur vi konsumerar. Den handlar också om hur mycket vi konsumerar och på vilket sätt. Att göra aktiva och medvetna val kräver både tid och kunskap.

Det första steget till en medveten och klimatsmart konsumtion är att reflektera över om man verkligen behöver köpa det man har tänkt att köpa. Kan man laga prylen av mig eller någon annan. Kan jag köpa det i second hand i stället? Kan jag låna eller hyra? REPARERA


320209a6f39547d69d6874e6f991f747jpg

Innan du bestämmer dig för att göra av med din gamla soffa eller något annat, fundera på om den bästa lösningen är att köpa en ny soffa. Om prylen har gått sönder ta reda på om den går att laga. I dag finns det en uppsjö av tips och instruktioner på internet hur man reparerar möbler, målar, syr, reparerar kläder. Här är några tips från

Råd&Rön            

JohannaN

 23 RIKTIGT BRA IDÉER - Noted  

 Reparera möbler - dinbyggare.se


ÅTERANVÄNDA

Det första man kan fråga sig är om man själv kan använda det till något annat. Att återanvända något är det absolut miljövänligaste.
Här är några budgettips från Lantliv.

Att återanvända sparar man inte bara pengar utan du sparar miljön och jordens resurser.

Noted - 23 riktigt bra idéer på hur man kan återanvända gamla prylar

Framtidsstigen - Återanvända
hemma2009jpg


ÅTERVINNA

Återvinning innebär att sorterat material kan ersätta andra produktionsmaterial. Vi sparar energi och naturresurser. Tack vare att vi i Sverige har blivit duktiga på att sortera ut avfallet så behöver vi inte deponera eller exportera så mycket sopor.  

Produkter av återvunnet material 
ekokul

Remake

Afroart

HYRA

I dag finns det många företag som hyr ut verktyg och maskiner. 
Här hittar du några exempel: 
Bolist, Hyrahyra, Hyra kläder , Bilpool Stockholm, Hyra bil Bilpool,

Hyra kläder och accessoarer


skoh400jpg

LÅNEGARDEROBEN

Lånegarderoben i Stockholm och   Klädoteket i Göterborg fungerar som ett bibliotek där du kan låna kläder. 
Lånegarderoben i Stockholm är en pop up "shop", men kommer förhoppningsvis smart att växa till ett riktigt klädbibliotek.
Läs intervjun här om Hur du startar klädbibliotek.  

HÅLLBARA LIVSSTILAR
  
beware_1jpg

Hållbar livsstil och medveten konsumtion handlar inte bara om att vi köper miljömässiga och ekologiska varor och tjänster. Det finns sociala aspekter som är lika viktiga. Vem producerade varan, vem sydde dina kläder, vilka löner och arbetsvillkor hade de. Fick de rimlig betalning för sin arbetsinsats och fanns det garanti för respekten för mänskliga rättigheter för de anställda.
Enligt professor Oksana Mont måste vi vidga våra vyer om välbefinnande och göra hållbar livsstil till standardalternativet. Kom ihåg att våra köpbeteende skapades i en tid då vi int visste något om begränsade resurser och klimathot.


Vill du starta en kurs, studiecirkel eller en workshop kring ämnet hållbara livsstilar mejla info@plushallbart.se

SLOW FASHION - SLOW FOOD  

Slow Fashion- Slow Food- Slow Living  är en del av hela slow rörelsen. Det handlar inte om att sluta konsumera utan det handlar om att stanna upp. Slow rörelsen är ett resultat av mångas frustration över av att det verkar vara omöjligt att stoppa kapplöpningen mellan tillväxt och klimathotet. I brist på alternativ tvingas vi att köpa resurskrävande varor och tjänster. Slit och släng-kulturen fortsätter att dominera och påverkar miljön negativt.


     larv400h_1jpg

Frågan är varför det går så långsamt att utveckla varor som är mindre resurskrävande.

Slow Fashion

Slow Food Stockholm

Slow Food Göteborg

GreenKlint


BIBLIOTEKET LÅNAR UT VERKTYG

Nya utmaningar i samhället innebär att även stat och kommun börjar tänka om.
Vad sägs om idén att låna verktyg på ditt lokala bibliotek?

I Lund har företaget Grannsaker inlett en satsning på utlåning av verktyg på skånska bibliotek. Verktygen kan lånas i en vecka. Är du nyfiken hur det fungerar så LÄS HÄR eller se en film om Malmö stads verktygsbibliotek HÄR.


 

 * EKOENKELT en blogg om
    hållbar livsstil

*  SUPERMILJÖBLOGGEN

* AKTUELL HÅLLBARHET
   Sändningar från Aktuellt -
   Hållbarhet Arena - repris 
HANDLA KLIMATSMART

Om du kommer fram till att lösningen är att handla något nytt så vad är det man ska välja för att gynna klimatet och hållbar framtid.

MILJÖMÄRKNINGAR

När du köper något nytt så är miljömärkningar ett sätt att hjälpa oss att välja rätt. Problemet är att vi ofta har ont om tid och hinner inte läsa det som står på förpackningarna. Dessutom finns det en uppsjö av miljömärkningar vilket gör att även om vi vill göra rätt så blir det inte det. Vi handlar av gammal vana!


KUNSKAP

En bra början är att ha tillgång till någon av guiderna till miljömärkningar. I Konsumentverkets guide, Märkesguiden och guiden utgiven av organisationen Medveten Konsumtion beskrivs de miljömärkningarna som används i Sverige. Vi konsumenter behöver coaching och inspiration.                                                                                                                       Vet du vad som är skillnaden mellan  GOTS och Bra miljöval? Vad innebär det att det står på butiksdörren Bra Miljöval? Är närproducerad mat också ekologiskt?  
Här är en lista över miljömärkningar som är framtagna av en oberoende part, så kallade tredjepartsmärkningar.

                                  bild-miljomarkningar3_1jpg  

               

     frelsning2jpg

       Utbildning med fokus på medveten konsumtion

        Dieselverkstaden, Framtidsmässa 2016-09-16

     

                                     

mrken4_1jpg

Det här är ingen miljömärkning men ett bevis att företaget är för rättvis handel. Vet du vad som är skillnaden mellan Fairtrade-märkning  och miljömärkning?

FRAMTIDSMÄSSA
  

   

KLIMATSMARTA PRODUKTER OCH TJÄNSTER
Det är inte lätt att hitta klimatsmarta produkter och tjänster. För att bevisa att de existerar ordnade Plushållbart en mässa för hållbara och klimatsmarta produkter. 
Framtidsmässans vision var att visa konkreta exempel vad som finns på marknaden. Eftersom vi inte hade andra resurser än vilja och engagemang så fokuserade vi på det som gick att hitta lokalt. Här är listan över alla företag och organisationer som medverkade och lånade ut sina produkter under Framtidsmässan 16-17 september 2016. Plats: Dieselverkstaden, Sickla Nacka kommun. 
Adisgladis (butik med märken Kavat, Braintree, Armedangels, KOI, HirschNatur), Anna Siivonen Art Design, Blåklintprodukter, Carolina Grönholm, illustratör &print design, Coop/Änglamarksprodukter, Ecoholics, Farmhouse, Granit, Houdini, Klimatvågen, Lille-Lo, Lindex/Sustainable Choice, Life, Les Fables, Naturkompaniet, Willys, Åhlens/Bra val.
Oranisationer som medverkade:
Konsumentföreningen Stockholm KsF, Organisationen Medveten Konsumtion, Stockholms stad Klimatsmarta stockholmare, Nacka kommuns Konsumentvägledning, Röda Korset Second Hand/Vintage.  


mssa3_1jpgFramtidsmässa Hållbara och klimatsmarta produkter. Mässan samlade både unga och vuxna besökare.  

Behovet av liknande mässor växer allteftersom kundernas kunskaper och medvetenhet ökar. 

För information om mässan och produkterna kontakta info@plushallbart.se  


utstllingerikajpg

Utbudet av hållbara och ekologiska produkter är begränsat och svårt att hitta i butiker. Vi tyckte att butikerna borde bättre marknadsföra produkterna och göra de synliga för kunderna. Det skadar inte heller att butikspersonalen känner till märken som är hållbara och kan förklara vad som är hållbart med produkten. 
Både kunderna och butikspersonalen behöver handledning och fortbildning.

Alla märken och produkter som presenterades under mässan hittar du under rubriken FRAMTIDSMÄSSA.klimatvgenjpg

Under mässan presenterade projektledare Jon Möller  Stockholms stads interaktiva utställning Klimatvågen. 
I Klimatvågen kunde besökarna själva väga sin shoppingkorg och se hur stor klimatpåverkan din konsumtion har.
Nya insikter, tankar och diskussion om vilken del av konsumtionen som påverkar mest.
 

FRAMTIDSMÄSSA

framtidsmssahllbartglobaltolokaltjpgjpg

Inspiration, workshops, eko-matlagning, modevisning, föreläsningar och utställningar.

Framtidsmässa Hållbart Globalt & Lokalt i samarbete med Studiefrämjandet, Dieselverkstadens Samhällsarena och Plushållbart.
För info kontakta PLUSHÅLLBART.

     

DET SMARTA KÖKET 

samrtakketjpgKokboken Det klimatsmarta köket presenterades under mässan. För att du ska kunna göra goda och klimatsmarta måltider får du många värdefulla och härliga recept av ekokocken Carola Magnusson.  

HÅLLBART MODE


f97b95c337d243238222b29f9529e0c6jpgEventet Hållbart mode 2015-09-03

 Föreläsningar och visningar med fokus på hållbart mode. Vad är hållbart mode?  Läs mer.


OFFENTLIG KONSUMTION

Vi som kunder och brukare kan påverka upphandlare och beslutsfattare genom att efterfråga hållbara produkter. Intresset för klimatsmarta livsmedel och produkter har ökat i offentlig konsumtion, men det räcker inte. Det behövs ökade satsningar. Fråga din kommun eller ditt landsting vad de gör för att öka andelen hållbara livsmedel i storkök, vad görs för att giftbanta förskolan och skolan. Hur många procent av ditt barns skolmat är ekologiskt? Ta kontakt med dina politiker och föreslå förbättringar. Vad gör din kommun för att underlätta för dig att minska dina utsläpp av växthusgaser? Hur jobbar dina barns förskola eller skola med hållbar konsumtion eller hållbar utveckling? 

SOCIAL HÅLLBARHET

"Social hållbarhet har en avgörande betydelse för det demokratiska samhället och är helt nödvändig ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Ett socialt hållbart samhälle är resilient, men samtidigt förändringsbenäget och ett samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa, utan orättfärdiga skillnader. Det är ett samhälle med hög tolerans där människors lika värde står i centrum." (Mötesplats social hållbarhet).

                                               socialjpg

Utan social hållbarhet är det svårt att övergå till grön ekonomi.

Se filmen Green Economy and Sustainable Development

Social hållbarhet är en central del för en global och lokal hållbar samhällsutveckling. Ett hållbart samhälle respekterar demokratins grundregler och människors lika värde. Bostadsbrist, utanförskap, rasism och djupa orättvisor skadar både människors hälsa och miljön.    

HUR KAN KONSUMENTERNA PÅVERKA UTVECKLINGEN?

Här är några organisationer och företag som inspirerar konsumenterna till hållbar och medveten konsumtion.